skip to Main Content
U SINDIKATU JE SNAGA i ZAJEDNO SMO JAČI
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Vlada ZDK I Samostalni Sindikat Dogovorili Povećanje Plate Državnim Službenicima I Namještenicima U Organima Uprave I Pravosuđu Za 9,5 Posto

Vlada ZDK i Samostalni sindikat dogovorili povećanje plate državnim službenicima i namještenicima u organima uprave i pravosuđu za 9,5 posto

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama FBiH postigli su dogovor o povećanju osnovice sa 379,5 na 415 KM, kao i povećanju naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto, počevši od 1. januara ove godine.

Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnih ustanova u FBiH izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom o povećanju osnovice za oko 9,5 posto, naglasivši da je postignuta saglasnost da se naknadno odgovarajućim Aneksom kolektivnog ugovora pokuša poboljšati materijalni položaj skužbenika i namještenika u ovom kantonu koji nemaju dodatke na platu.

Moram istaći da sa novim premijerom i ministrima imamo izuzetnu saradnju i ovo je jedan pravi put kako da se riješe otvorena pitanja te usklade plate sa rastom indeksa potrošačkih cijena. Siguran sam da ćemo u narednom periodu imati jako dobru saradnju kako bismo poboljšali status svih zaposlenika u organima uprave ovog kantona – rekao je Kurtović.

Premijer Nezir Pivić rekao je da je ovim sastankom završena serija razgovora sa svim sindikatima zaposlenih koji primaju platu iz budžeta te da je sa svim sindikatima dogovoreno poboljšanje materijalnog položaja.

Jako mi je drago da smo imali priliku i da smo pronašli načina i mehanizma da se svim zaposlenim značajno poveća plata. Kao što sam rekao i ranije, tražit ćemo, u skladu s tim, veću odgovornost i kvalitetniji rad svih zaposlenika i da pružimo što kvalitetniju uslugu našim građanima – rekao je premijer Pivić.

Ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić naglasio je da je Vlada posvećena socijalnom dijalogu i kontinuiranom unapređenju materijalnog položaja zaposlenih kao i stvaranju što kvalitetnijih uslova rada.

Izuzetno mi je drago zato što drugi bolje govore o našim djelima i što su nas sindikati prepoznali kao lidere u socijalnom dijalogu. Nadam se da ćemo nastaviti pratiti ovakav trend i u skladu s mogućnostima pratiti rast životnih troškova stanovništva.

Nastavlja se socijalni dijalog u cilju poboljšanja statusa uposlenika u ZDK.

Back To Top