skip to Main Content
U SINDIKATU JE SNAGA i ZAJEDNO SMO JAČI
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Potpisan Sporazum O Saradnji Sindikata

Potpisan Sporazum o saradnji sindikata

U prostorijama Doma sindikata potpisan je Sporazum o saradnji tri sindikata koji predstavljaju uposlenike organa uprave, sudske vlasti i javnih ustanova u institucijama BiH, FBiH i RS.

Cilj i značaj navedenog Sporazuma je zaštita prava radnika i poljšanje uslova rada i povećanja plata.

Predsjednik SUFBiH Samir Kurtović je izjavio nakon potpisivanja da ovaj sporazum predstavlja jasnu poruku svim politikama u BiH o jedinstvu sindikata, posebno kada je u pitanju reforma javne uprave.

Poručio je da tih reformi ne može biti bez ovih sindikata koji broje više od 25.000 članova i imaju dugu saradnju, koja je ojačana ovim Sporazumom.

Kurtović je pozvao predstavnike državnih i entitetskih institucija da ozbiljno shvate pokazano jedinstvo sindikata koji će štiti prava radnika, sa posebnim osvrtom na reformu javne uprave i ulazak BiH u EU.

Predsjednik SURS Božo Marić istakao je da se predstavnici sindikata trebaju potruditi da kroz reformu javne uprave bude stvorena uprava sposobnih, a ne podobnih.

Dodao je da nam umjesto političkih poslušnika trebaju profesionalci koji će adekvatno obavljati svoje poslove, ali i biti adekvatno plaćeni za to.

Predsjednik SDSZ Radenko Mirković naveo je da je današnji sporazum poruka svim sindikatima u BiH o potrebi udruživanja i jedinstva oko svih pitanja.

Naglasio je da Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH jedini u Evropi nema potpisan kolektivni ugovor te da se nadaju da bi u 2024. mogli potpisati prvi takav ugovor.

Predsjednik sindikata Samir Kurtović je rekao da sa Vladom FBiH ima dobru saradnju i da nastavljaju sa procesima koji su regulisani Kolektivnim ugovorom, zakonima i podzakonskim aktima.

Back To Top