skip to Main Content
U SINDIKATU JE SNAGA i ZAJEDNO SMO JAČI
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Sastanak Sa Poslodavcima Sudova I Tužilaštva KS

Sastanak sa poslodavcima sudova i tužilaštva KS

U prostorijama Općinskog suda u Sarajevu održan je sastanak sa rukovodiocima pravosudnih  institucija u Kantonu Sarajevo: predsjednikom Općinskog suda u Sarajevu g. Batotić Damirom i glavnom tužiteljicom Tužilaštva Kantona Sarajevo gđa. Sabina Sarajlija i  saradnicima.
Pored predsjednika Samostalnog sindikata g. Samira Kurtovića ispred sindikata sastanku su prisustvovali i predstavnici  nove Sindikalne organizacije sudova i  tužilastva KS, kao nove članice SUFBiH – podpredsjednik SO g. Srđan Roljić te članovi gđa. Mirha Hasečić i g. Mahir Helez.
Povod sastanka je bio upoznavanje rukovodilaca pravosudnih institucija sa formiranjem nove sindikalne organizacije čiji je osnovni cilj priznavanje profesionalnosti i stručnosti sudske i tužilačke administracije, a tim i adekvatna plaća i mogućnost stručnog usavršavanja  i napredovanja. Sve ovo podrazumijeva izdvajanje sudske i tužilačke administracije, koja kao jedina prolazi sve sigurnosne provjere i aktivo učešće u svim reformama pravosudnog sistema i priznanje i od strane ne samo Kantonalne vlasti već i VSTV BiH.

Predsjednik sindikata je prezentirao da naš Granski sindikat ima reprezentativnosti na nivou FBiH i da ima oko 14.000 članova sindikata, da nova SO sudova i tužilaštva KS ima reprezentativnost kao Sindikalna organizacija koja je u sastavu SUFBiH.
Rječ je o administraciji koja je kroz potpisani Kolektivni ugovor, u kojem nije učestvovala, doživjela diskriminiaciju u pogledu utvrđenih dodataka, jer postoje mnogi sa 0% dodatka na platu. Upravo primarni cilj je kako jednakost pred zakonom tako i pred kolektivnim ugovorom, sa čim su bili saglasni i rukovodioci institucija koji su i samoinicijativno pokretali izmjene, ali postojeći sindikat to nije podržao.
Slogan ove SO na čelu sa SUFBIH je jednakost za sve uposlenike uz konstruktivan dio u cilju boljih uslova kako uposlenika, tako i usluga za građane, a koje su već uveliko prepoznate u javnosti.
Na kraju sastanku, svi učesnici su izrazli spremnost za nastavak saradnje u cilju zaštite prava radnika o postizanja boljih uslova rada.
Back To Top