skip to Main Content
U SINDIKATU JE SNAGA i ZAJEDNO SMO JAČI
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Protesti Sindikata Ispred Vlade Kantona Sarajevo

Protesti sindikata ispred Vlade Kantona Sarajevo

Danas su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS) održani protesti osam sindikata koji plate primaju iz budžeta Kantona Sarajevo. Prije održavanja protesta u prostorijama Samostalnog sindikata je održan sastanak sa učesnicima.

Okupljeni su tražili više plate, poštovanje zakonskih procedura i Kolektivnih ugovora, te vođenje socijalnog dijaloga sa sindikatima, koji broje više od 25.000 radnika.

Oni su od Vlade KS zatražili potpisivanje sporazuma prema kojem bi osnovica za obračun plata iznosila 400 KM, a s obzirom na to da u Nacrtu kantonalnog budžeta za iduću godinu nije planirano ovo povećanje, zatraženo je da taj dokument bude povučen sa dnevnog reda današnjeg zasjedanja Skupštine KS.

Protesti su trajali od 10 do 11 sati, a učestvovali su predstavnici sljedećih sidikata: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Predsjednica Koordinacije Kantona Sarajevo, Višnja Ljubijankić je u svom govoru tražila socijalni dijalog i pregovore radi rješavanja i utvrđivanja osnovice za 2022. godinu.

Današnje okupljanje je održano kao protest upozorenja, sindikalci su poručili su da će organizovati i generalni štrajk ako bude neophodno.

 

Back To Top