skip to Main Content
U SINDIKATU JE SNAGA i ZAJEDNO SMO JAČI
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Potpisan Aneks Kolektivnog Ugovora Sa Vladom KS

Potpisan Aneks Kolektivnog ugovora sa Vladom KS

U prostorijama Vlade Kantona Sarajevo premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Samostalnog Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH Samir Kurtović potpisali su u petak 29.1.2023.godine Aneks I Kolektivnog ugovora za službenike u organima uprave i pravosudne vlasti u FBiH, a prema kojem se povećava plata za 10% svim zaposlenicima u organima uprave i u kantonalnim javnim ustanovama socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik sindikata Samir Kurtović je premijeru Vlade KS  Uku predstavio aktivnosti našeg sindikata sa ciljem poboljšanja statusa uposlenika u Kantonu Sarajevo i pohvalio socijalni dijalog sa premijerom Vlade KS i resornom ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković.

Vlada Kantona Sarajevo je protekle sedmice dala saglasnost na pomenuti Aneks kolektivnog ugovora.
Uz obrazloženje da radnici u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite obavljaju izuzetno odgovorne, složene i teške poslove, te cijeneći njihovo zalaganje i predanost u radu, nakon dugo godina neopravdanog zapostavljanja, njihove plaće će od 01. januara 2024. godine biti uvećane za 10 posto.

Predsjednik Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija KS i učesnik u pregovorima Enes Šabić, napomenuo je da su ovim Aneksom kolektivnog ugovora obuhvaćeni i državnici službenici i namještenici Kantona Sarajevo kojima je uvećanje plate od 10 posto već ranije utvrđeno Kolektivnim ugovorom državnih službenika i namještenika u KS.

Potpisivanju Aneksa kolektivnog ugovora su prisustvovali i predsjednica Sindikalne organizacije  državnih službenika i namještenika KS Naida Tukić i sekretar Sindikata Adil Aljić.

Back To Top