skip to Main Content
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Održana Sjednica Koordinacionog Odbora Sindikalnih Organizacija ZDK

Održana sjednica Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija ZDK

 

Dana 14.07.2020. godine u Zenici, nakon što su se stekli uslovi, po ublažavanju mjera zaštite usljed pojave pandemije virusa COVID -19, održana je sjednica Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija ZDK, kojom je predsjedavala Edina Gazić. Sjednica je održana uz poštivanje svih mjera propisanih naredbama i preporukama Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Samostalnog sindikata gosp. Samir Kurtović.

Prisutni predsjednici Sindikalnih organizacija iznijeli su aktuelnu problematiku i aktivnosti u svojim organizacijama. Predsjednica KO je iznijela informaciju o stanju u Općini Vareš, koju su posjetili dopredsjednik Nermin Ljubović i predsjednica KO Edina Gazić. Informisani su o stanju u Sindikalnoj organizaciji i problematici neisplaćenih 6 plaća za zaposlene u Općini Vareš.

Predsjednik Sindikata je, nakon izlaganja o stanju u Općini Vareš, predložio da se usvoje slijedeći zaključci: – da centrala Sindikata hitno kontaktira načelnika Općine Vareš i zakaže sastanak, na kojem će se razmatrati problem neisplaćenih plaća,

 – da se, ukoliko načelnik odbije poziv, hitno održi press konferencija na kojoj će se javnost upoznati sa    problematikom,

 – da se eventualno organizuje štrajk upozorenja;

 – da se Sindikat stavlja na raspolaganje članovima SO Općine Vareš za pravnu zaštitu njihovih prava iz radnog odnosa.

Predsjednik Sindikata je informisao članove Odbora o aktuelnom stanju u Samostalnom sindikatu, kao i aktivnostima u proteklom periodu.

Predsjednik SO Općine Usora iznio je problem neučestvovanja SO u izradi pravilnika.

Ostali predsjednici SO, iznijeli su svoje aktivnosti u radu Sindikalnih organizacija, te istakli da je osnovica za obračun plaća povećana u odnosu na 2019. godinu.

Na sjednici KO ZDK izabrani su delegati za predstojeću Izvještajnu skupštinu Samostalnog sindikata.

Back To Top