skip to Main Content
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Mevludin Bektić Izabran Za Novog Predsjednika Saveza Samostalnih Sindikata BiH

Mevludin Bektić izabran za novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH

Savez samostalnih sindikata BiH dobio je novog predsjednika. Na ovu funkciju izabran je Mevludin Bektić, aktuelni predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika u FBiH.

Skupštini SSS BiH, koja je održana u zgradi Elektroprivrede BiH u Sarajevu, prisustvovalo je 114 od ukupno 157 delegata, što je više od dvije trećine neophodne za donošenje odluka. Bektić je bio jedini kandidat za predsjednika.

Sjednica je zakazana nakon što je 16 granskih sindikata donijelo odluku o održavanju skupštine 12. februara. Dosadašnje rukovodstvo sa Selvedinom Šatorovićem na čelu, koje je izabrano na Kongresu u oktobru 2018. godine, smatrali su nelegalnim, a i Ministarstvo pravde BiH odbacilo je zahtjev za registraciju tog rukovodstva.

– Na  skupštinu su pozvani svi granski sindikati, a odazvalo se njih 16 koji predstavljaju 141.000 od ukupno 167.000 članova Saveza samostalnih sindikata BiH – rekao je Bektić novinarima.

Istakao je da će Savez u narednom periodu insistirati da minimalna plaća u FBiH bude 70 posto od prosječne, ne uključujući dodatke kao što su topli obrok, regres i naknada za prijevoz.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama FBiH Samir Kurtović naveo je da će prioritet novog rukovodstva Saveza biti potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora, utvrđivanje najniže plaće i usvajanje zakona o sindikatima.

– Granski sindikati koji su ovdje prisutni su odbili zakon o sindikatima koji je sada u parlamentarnoj proceduri – kazao je Kurtović.

Back To Top