skip to Main Content
U SINDIKATU JE SNAGA i ZAJEDNO SMO JAČI
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Međunarodna Konferencija U Skoplju

Međunarodna konferencija u Skoplju

U organizaciji Međunarodne organizacije rada u Skoplju 30. oktobra, odrzana je konferencija gdje su učesće uzele zemlje regiona koje se sve više suočavaju s nedostatkom kvalificiranih radnika, a jedan od razloga ovakvog stanja su atraktivne plate koje se nude širom Evrope. Ovo kretanje kvalifikovanih radnika uglavnom je uočljivo u ljetnom periodu kada su traženi sezonski radnici, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Federaciji BiH Samir Kurtović za makedonsku Agenciju MIA.

On je rekao da su veće plate i ugovori o radu koji daju sigurnost dva ključna elementa za ovu situaciju.

– Ugovori o radu se sklapaju, što je veoma važno jer kada potpišu ugovor, imaju službeni dokument da će primati platu. Nema gotovine, jer je Hrvatska dio Europske unije i to daje sigurnost. Zbog toga većina radnika preuzima sezonske poslove. Plate su visoke i pouzdane i iznose 2.000 eura mjesečno – rekao je Kurtović.

Kazao je da i u Bosni i Hercegovini postoji manjak radnika, posebno u ljetnom periodu, ali prema Zakonu o radu ugovor o radu mora biti zaključen bez obzira da li je radnik primljen na kraće ili duže vrijeme.

– Ugovor o radu mora postojati bez obzira da li je radnik angažovan na dnevnom nivou, na nekoliko dana ili na nekoliko mjeseci – rekao je Kurtović.

Potpisivanje ugovora o radu, dodao je, veoma je važan segment jer se njime definiraju sva prava radnika od visine plate, naknada, minulog rada, toplog obroka, prevoza i doprinosa do trajanja ugovora.

Kurtović je rekao da plata treba da ide u korak sa inflacijom kako bi radnici primali platu koja će im biti dovoljna za normalan život da ne idu da  rade u inozemstvu.

– Cijene hrane su porasle, a plate ne rastu na kvalitetan i zakonit način. Prihodi u Bosni i Hercegovini su mnogo veći nego u Makedoniji. Nedavno sam bio u Ohridu i kada mi je konobar rekao da je njegova plata 400 eura sto su jako niska primanja.

Za razliku od zemlje u kojoj je prosječna plata prema posljednjim statistikama u augustu iznosila blizu 600 eura, u Bosni i Hercegovini prosječna plata iznosi 650 eura, a naknade za hranu i prevoz, koje se sada isplaćuju odvojeno od plate, iznose jedan odsto prosječne plate, odnosno kreće se od šest do sedam eura za svaki dan, tako da za 23 radna dana radnik prima oko 130 eura za topli obrok, pored toplog obroka radnici u BiH imaju i naknadu za prevoz i regres.

Kurtović se u Skoplju predstavljao kao predstavnik Saveza Samostalnih sindikata BiH i učestvovao na radionici posvećenoj kretanju radnika i sezonskom radu, rekao je da je nedozvoljeno isplaćivanje plate u gotovini.

U svom izlaganju je predstavio 19 granskih sindikata SSS BiH sa posebnim osvrtom na granske sindikate realnog sektora koji su potpisali Kolektivne ugovore za svoje radnike, jer smo odnos sa Udruženjem poslodavaca Federacije BiH digli na kvalitetan nivo i socijalni dijalog je na visokom nivou.

Kolega iz Makedonije je na prezentaciji napomenuo da veliki dio poslodavaca platu za sezonski rad isplaćuje u gotovini. To je u našoj zemlji apsolutno neprihvatljivo. Radnik mora biti prijavljen, mora se poštovati procedura i ne biti plaćen u gotovini – rekao je Kurtović.

Govoreći o slučajevima u kojima službenici državne uprave uzimaju neplaćeno odsustvo s posla i preuzimaju sezonske poslove, Kurtović je kazao da je takvih slučajeva vrlo malo u Bosni i Hercegovini.

Zakonom o državnoj službi definisano je kako i na koji način službenik u državnoj službi može otići na neplaćeno odsustvo,  ali vrlo malo ljudi koristi ovaj vid odsustva s posla jer organi državne službe zahtijevaju mnogo obaveza i posla.

Cilj sindikata je da zaštiti prava radnika i poboljša uslove i plate radnika.

Back To Top