skip to Main Content
U SINDIKATU JE SNAGA i ZAJEDNO SMO JAČI
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Dan Sindikata I Izvještajna Skupština

Dan sindikata i izvještajna Skupština

Sindikat državnih službenika i namještenika Federacije BiH obilježio je danas 34 godine uspješnog rada i postojanja i među ostalima uručio zlatnu plaketu premijeru Vlade FBiH  Nerminu Nikšiću koji je izrazio čestitke, zahvalnost i priznanje sindikatu na onome što rade.

– Prema informacijama koje imam, ovo je jedan od najbolje organizovanih sindikata i nije čudo zašto je to tako iz prostog razloga što i kao radnici organa uprave najbolje osjećate i znate kako se može organizovati i koliko znači kad imate organizovan sindikat u ostvarivanju onoga što jesu vaša prava – rekao je Nikšić.

Naglasio je da će se saradnja svakako nastaviti i u periodu koji je pred nama, te da će se dati podrška svim opravdanim zahtjevima.

– Mislim da je ovaj dosadašnji period u proteklih godinu dana pokazao da možemo sarađivati i sasvim izvjesno je da to mora ići dalje uzlaznom putanjom – istakao je Nikšić.

Predsjednik Samostalnog sindikata Samir Kurtović također je naglasio dobru suradnju sa Vladom Federacije BiH i poslodavcima dodajući da će u ovoj godini zaednički tražiti rješenja da se poboljša status svih uposlenika u organima uprave FBiH

– Mi smo najveći sindikat u BiH, imamo oko 14.000 članova, 237 sindikalnih organizacija i Dan sindikata je prilika da dodijelimo zlatne plakete poslodavcima i članovima sindikata uz zahvalnost za dobru suradnju – istekao je Kurtović.

Dodao je da svečanoj i izvještajnoj skupštini sindikata danas prisustvuje 80 predsjednika sindikalnih organizacija, kao delegata, te iskazao spremnost za nastavak socijalnog dijaloga sa poslodavcima kako bi poboljšali status svih uposlenika, te omogućilo da plate budu usklađene sa rastom indeksa potrošačkih cijena. Kurtović je podsjetio da je u decembru potpisan Kolektivni ugovor koji vrijedi tri godine, da je omogućena isplata jednokratne pomoći, te da je zabilježen rast plata oko 11 posto.

Dan sindikata čestitali su premijer BPK Goražde Edin Ćulov, ministrica pravosuđa i uprave TK Nataša Marošević, ministrica za rad i socijalnu politiku KS Enda Pavić-Pečenković, načelnik Općine Olovo Đemal Memagić, te predsjednik sindikata državnih službenika i namještenika u institucijama BiH Radenko Mirković. Sindikati su, kako su istakli, neizostavan dio demokratskog procesa i ključni partneri u ostvarivanju pravednosti i jednakosti na radnom mjestu.

Dobitnici zlatnih plaketa za Dan sindikata su;

1.

Nermin Nikšić

Premijer FBiH

2.

Irfan Halilagić

Premijer TK

3.

Enda Pavić Pečenković

Ministrica KS

4.

Edin Delić

Gradonačelnik Lukavca

5.

Ibro Berilo

Načelnik Trnova

6.

Nermin Muzur

Načelnik Općine Ilidža

7.

Đemal Memagić

Načelnik Općine Olovo

8.

Melisa Isaković

Predsjednica KOO

ZDK

9.

Jasmin Nuhagić

Predsjednik SO ZP

FKO

10.

Semin Konjalić

Predsjednik KOO

SBK

11.

Mirsad Mešić

Predsjednik SO

KS

12.

Ljiljana Vujnović

Predsjednica SO

FKO

13.

Miralem Dučić

Predsjednik SO

FKO

14.

Senad Šehić

Predsjednik SO Velika Kladuša

USK

 

1.

KOO SARAJEVSKOG KANTONA

KS

2.

KOO TUZLANSKOG KANTONA

TK

3.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH

 

FKO

Na izvještajnoj Skupštini jednoglasno usvojen Izvještaj organa i tijela, financijski izvještaj i informacija Nadzornog odbora za 2023. godinu

Back To Top