skip to Main Content
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
23. Juni – Dan Javne Službe Ujedinjenih Naroda

23. juni – Dan javne službe Ujedinjenih naroda

Generalna skupština UN–a, u Rezoluciji 57/277, proglasila je 23. juni Danom javne službe, koji je prvi put obilježen 2003. godine. U okviru Dana javne službe, UN su ustanovile i godišnje nagrade za pozitivna dostignuća u javnoj službi. Nagrade za javnu službu Ujedinjenih Nacija su najprestižnija međunarodna priznanja dostignuća i uspjeha u javnoj službi.

Izvršni odbor Evropskog sindikata javnih službi (EPSU) usaglasio je da se 23. juni, Dan javne službe UN-a, iskoristi kao prilika da se istaknu vrijednosti i koristi rada državnih službenika, da se unaprijedi program za fundamentalne promjene i izgradi otpor prema vladama i poslodavcima koji teže ostvarivanju štednje nauštrb zaposlenika javnih službi.

EPSU je pripremio kratki promotivni video, koji je dostupan i na bosanskom jeziku:

Smatramo da je jako važno istaći značaj javne uprave, posebno u vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, jer su javni službenici, bez obzira na područje u kojem rade, nastavili pružati usluge građanima, iako su bili izloženi prvoj liniji fronta i eventualnoj zarazi, ne samo sebe, već i svoje porodice. Također smo i stajališta da stalno treba težiti podizanju produktivnosti javne uprave, usavršavanju zaposlenika, modernizaciji njenog funkcionisanja.

Ove godine Ujedinjeni narodi proslavit će Dan javnih službi UN-a virtualnim događajem. Na taj način će se odati počast i izraziti zahvalnost javnim službenicima. Učešće na ovom online događaju uzet će eminentni govornici, između ostalih i Generalni sekretar UN-a, Antonio Gutteres, Predsjednik Generalne skupštine UN-a,Tijjani Muhammad-Bande, Predsjednica Etiopije, Sahle-Work Zewde, kao i mnogi drugi.

 Više informacija o ovom događaju kao i link za praćenje prenosa, možete pronaći na sljedećoj web stranici:

https://publicadministration.un.org/en/UNPSA2020

Back To Top