skip to Main Content
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Sretan 1.maj- Međunarodni Praznik Rada

Sretan 1.maj- Međunarodni praznik rada

Radnički pokret i sindikalno jedinstvo, u borbi za pravo na rad, pravo na život od vlastitog rada i pravo na odmor od rada, učinili su da generacijama slavimo 1. maj, kao Međunarodni praznik rada i podsjećamo da smo zajedno jači.

Prvi maj je jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti koji se slavi u preko 150 zemalja svijeta. Praznik rada je međunarodni praznik koji se obilježava u spomen na masovne radničke proteste održane u američkom gradu Čikagu 1. maja 1886. godine. Tog dana je u sukobima sa policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Od tada, Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja, na kojima „radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahtjeva i svoju klasnu solidarnost.“

Podsjetimo, radnici u Čikagu su na današnji dan 1886. godine, počeli svoju bitku za bolje radne uslove, ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Koju godinu kasnije, 1889. u Parizu, na stotu godišnjicu Francuske revolucije, na Prvom kongresu Druge internacionale, jednoglasno je odlučeno da od 1890. godine Prvi maj bude zajednički praznik radnika cijelog svijeta.

Čestitke svojim članovima upućuje Sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH!

Back To Top