skip to Main Content
Neovisni, Jedinstveni, Solidarni, Otvoreni, Humani, Transparentni
sufbih@gmail.com Tel: 033 207 024, Fax: 033 219 503
Održan Radni Sastanak U Ministarstvu Pravosuđa U Tuzli

Održan radni sastanak u Ministarstvu pravosuđa u Tuzli

Predstavnici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika: Samir Kurtović, predsjednik; Snežana Katkić, dopredsjednik i Adil Aljić, generalni sekretar sastali su se dana 17.10.2019. godine u sjedištu Ministarstva pravosuđa u Tuzli sa predstavnicima ministarstva: Selma Mešić, pomoćnik ministra i Mirela Tuzlak, sekretar, a radi iznalaženja određenih rješenja za unaprijeđenje namještenika u viši stepen zvanja, a nakon završetka visoke stručne spreme. 

Predstavnici Samostalnog sindikata iznijeli su probleme s kojima se susreću, a prilikom sticanja uvjeta za potrebna imenovanja, te zbog određenih nedorečenosti u postojećim propisima nisu u mogućnosti napredovati u struci. Razmijenjena su dosadašnja iskustva u radu i izneseni neki od mogućih modela za rješavanje nastale situacije.  Takođe, istakli su da će se zalagati za vođenje socijalnog dijaloga između socijalnih partnera vlade i sindikata, te u duhu dosadašnje dobre saradnje izvršit će se potrebne pripreme za izradu novih propisa kojima će se ova oblast precizirati i konačno urediti. Dogovoreno je da se predstavnici sindikata aktivno uključe u izradu Izmjena Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu i izradi Zakona o plaćama u organima vlasti u Tuzlanskom kantonu, a isti će se najdalje do kraja godine uputiti u parlamentarnu proceduru na usvajanje, kako bi se primjena istih mogla realizovati početkom 2020. godine. 

Učesnici sastanka saglasni su da je neophodno zajednički raditi na donošenju novih propisa, a koji bi u konačnici dali mogućnost za napredovanje uposlenicima, shodno stručnoj spremi, radnom iskustvu i godišnjoj ocjeni o radu. 

Back To Top